En dag i hus Riis Toft

Da jeg kom ind i børnehaven klokken seks, var der en voksen inde på Regnskoven. Der var tændt små lamper over bordene og sat lys i vinduerne. Det var rigtig hyggeligt. Den voksne var ved at dække bord til mig og de andre børn. Til morgenmad kunne jeg vælge mellem havregryn med mælk, brød eller knækbrød. Der var også ost, marmelade og honning. Jeg spiste lidt havregryn med mælk på. Lidt efter kom der en mor og far med et barn, der sov. Han blev puttet på sofaen og sov videre. Klokken 6.45 kom der en voksen mere.

Da jeg var færdig med at spise, legede jeg med to af mine venner inde på Savannen, vi legede på gulvet med deres dyr.

Der kom mange flere børn, og klokken 7.15 ryddede vi af bordet og klokken halv otte kom der også flere voksne, så der kunne blive åbnet på alle fire grupper. Jeg blev nu ved med at lege på Savannen, selv om jeg egentlig går på Junglen. 

I løbet af de næste par timer var næsten alle børnene i hele børnehaven kommet. Så kan det nok være, at der blev leget rigtig meget over det hele.

Der blev leget med puslespil, dukker, legoklodser, playmobil og udklædningsstøj. Nogle legede på grupperne, nogle på gangen, hvor Dronningens Have med sø og slot er.

På gangen må vi gerne lege, men vi må ikke råbe og løbe. Hvis vi har lyst til det, skal vi gå ud på legepladsen.

Nogle legede i rytmik, det er rigtig sjovt, der er en masse puder, og der kan vi også høre musik.

Lige pludselig blev jeg så forfærdelig sulten. Jeg gik ned på Junglen og tog min mad i køleskabet, tørstig var jeg også, så jeg tog en tår fra min drikkedunk.

Nogen gange er vi i det, de voksne kalder ”aldersopdelte grupper” om formiddagen. Her laver vi alt mulig forskelligt sammen med dem, vi er på alder med. Så lærer vi nogen at kende fra de andre grupper.

Men i dag var en torsdag og klokken er halv ti skulle hele Junglen på tur til Marielundskoven. Vi tog tøj på. Vi tog vore egne rygsække på. I rygsækken var min madkasse og min drikke-dunk. De voksne havde også en rygsæk med deres madpakker, kaffe, te og skiftetøj til os.

Vi gik ned til bybusstationen og tog bussen ud i skoven. Det var dejligt. Vi løb op og ned ad bakkerne og fandt mange spændende ting i skovbunden.

Mens vi var i skoven, var Oasen til gymnastik i gymnastiksalen. Savannebørnene holdt fødselsdag for et af Savannebørnene. På Regnskoven var de i gang med at male nogle flotte malerier.

Vi spiste vores madpakker i skoven. Jeg havde klapsammenmadder med og agurker, gulerødder, en frikadelle og et dejligt æble, min mor havde købt til mig.

Derhjemme i børnehaven spiser vi ca. klokken 11. Det er børnene, der går ned i køkkenet og dækker rullebord med tallerkner, glas og vand. Så kører de rullebordet ned på stuen og dækker bordet og finder alle børnenes madkasser frem. Inden vi sætter os til bordet, holder vi samling, hvor vi sidder og snakker om hvilke børn, der er her, hvem der har fri, og hvem der er syge. Nogle gange fortæller vi også de voksne nogle værre røverhistorier. En gang i mellem holder børnemøde om fri for mobberi.

Mens vi spiser, må vi gerne snakke sammen. Men de voksne har bestemt, at vi ikke må larme, mens vi spiser. De siger, at så kan vi ikke nyde vores mad.

Nå, men tilbage til skovturen. Da vi var færdige med at spise ude i skoven, legede vi lidt, indtil vi tog bussen hjem til børnehaven.

Hjemme i børnehaven var næsten alle børnene ude på legepladsen. Der var nogle børn, der legede inde, nogle på gangen og nogle inde på Oasen. Inde på Regnskoven var der to piger, der sov, så de skulle have fred og ro.

Mens vi leger ude på legepladsen, holder de voksne pause på skift. De sidder inde i personalestuen og snakker og griner. Det sker nogle gange, at jeg altså bare ikke gider være ude på legepladsen. Så spørger jeg en af de voksne, om jeg må gå ind. Nogle gange får jeg lov, og andre gange er det nogle andre børn, der får lov. Der er en voksen, der har ”gangvagt ”. Hun passer på os og hjælper dem, der skal på wc.

I dag ryddede vi op og gik ind klokken halv to. Nogen gange bliver vi ude længere, hvis vi leger godt. Jeg glemte for resten at fortælle, at vi også gerne må lege med vand ude på lege pladsen. Det er bare dejligt. Om sommeren har vi et kanalsystem med vand, vi leger med, så bliver der rigtig meget smadder i sandkassen J.

I dag var der fire børn, der blev ude på legepladsen alene. Det må vi godt. Så holder de voksne øje med os inde fra, og ind i mellem kommer de ud og kigger til os.

Da vi kom ind, skulle vi have overtøjet af. Det kan de fleste af os faktisk godt selv klare. Hvis ikke så hjælper de voksne os.

Klokken lidt i to skulle vi have frugt. Jeg gik ud i køkkenet for at hjælpe. I dag var det æbler, der skulle vaskes og lægges i en skål. Jeg bar dem ned på stuen, og så guffede vi dem ellers i os.

Efter frugt gik jeg ned i rytmik sammen med tre andre. Vi byggede en bane og fik en voksen til at sætte musik på. Det er altså bare så sjovt. Rundt i hele huset legede børnene overalt.

Der er for resten lige noget, jeg vil fortælle. De voksne i børnehaven har bestemt, at vi alle, såvel børn som voksne skal være gode ved hinanden. F.eks. må man ikke slå eller bide hinanden, hvis man nu bliver uvenner. De voksne siger, at jeg gerne må blive gal, rasende og ked af det, og at det er vigtigt, at jeg siger, at jeg er det.

Hvis de andre børn gør noget ved mig, jeg ikke vil have, skal jeg sige meget bestemt " Lad være med det, jeg vil ikke ha` det", og tro mig det virker faktisk. Hvis der er nogen, der driller mig, synger jeg vores drillesang "La` vær` med at drille, la` vær` og slå. Jeg gider det ikke, det må du forstå." Og ved du hvad, det hjælper faktisk også. Hvis vi ikke selv kan klare det, når vi bliver uvenner, så henter vi en voksen. Så hjælper de os med at blive gode venner igen.

Nå, hvor var det nu, jeg kom fra. Jo, vi var altså gået i gang med at lege efter frugt. Og ikke lang tid derefter begyndte nogle af børnene at gå hjem. Der var heller ikke så mange voksne tilbage. Men der var masser af plads til mig og mine venner til at lege på.

Klokken kvart over tre var der kun fire voksne tilbage i hele børnehaven. Lidt i fire var der heller ikke ret mange børn. Jeg hjalp de voksne med at rydde op og feje på min gruppe. Klokken ca. fire gik vi over på Savannen, det var der, vi skulle lukke i dag sammen med den sidste voksne. Vi var kun fem børn tilbage i hele børnehaven. To gik ind i stjernerummet. Vi tre andre satte os i sofaen og spillede et spil på vores IPAD sammen med vores lukkevoksne.

Klokken fem lukkede børnehaven, alt lyset blev slukket og døren låst. Jeg gik med min far og mor hjem. Og var træt efter en dag i min børnehave.